Tuesday 4 November 2014

Malawi 2, DAPP

Vrijdag was het DAPP dag. Frank kwam ons halen om samen naar Mikolongwe vocational school te gaan. DAPP is een deens concept, waarbij studenten niet alleen getraind worden in een bepaald vak, maar tevens de basis kennis meekrijgen om een eigen business op te zetten, en algemene samenlevingen vaardigheden, hygiene en gezondheids training krijgen. Hun visie: 
  1. Om onderwijs te geven aan jonge mensen zodat zij een actieve plaats in de samenleving kunnen spelen, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hun land en zich van een goed leven voor zichzelf kunnen verzekeren.
  2. Om het voor jonge mensen mogelijk te maken om hun eigen kleine onderneming te starten en zo bij te dragen aan de lokale economie en werkgelegenheid voor anderen in de samenleving kunnen verschaffen. 

De school in Mikolongwe is een voorbeeld van hoe een school moet zijn! Omdat ze hier studenten opleiden tot timmerman, metselaar, electricien, en metaalbewerker, zien alle gebouwen er tiptop uit! Naast deze beroepen hebben zie hier ook opleidingen tot kapper, maatschappelijk werker, accountant, naaister en agricultuur. De opleidingen duren 6-12 maanden, waarin de studenten intern wonen. Ze kost 150-350 euro per stuk. 
Het schoolhoofd heeft het daar ook allemaal helemaal onder controle en is erg geïnteresseerd in samenwerking met Medulawi. Wij gaan proberen onze geslaagde studenten te motiveren voor een van de trainingen, en anders een aantal andere zeer arme studenten helpen bij deze opleiding. 
Ook zou ik nog altijd graag een extra dorm bouwen voor de meisjes op Thyolo secondary school, omdat de scholen nog altijd minder meisjes aan kunnen nemen omdat ze nergens kunnen slapen. Dat zouden de studenten van deze DAPP kunnen bouwen. Maar dat is vooralsnog nog even toekomstmuziek. Misschien dat we in samenwerking met een andere organisatie als Cordaid of Wilde ganzen zoiets kunnen bereiken. 
Het was weer erg inspirerend, en waar de schoolkinderen nog allemaal heel erg verlegen zijn, vind iedereen het hier geweldig dat je langskomt, en houden ze graag allemaal een praatje. Een foto die ze daarna zelf kunnen bewonderen is natuurlijk helemaal te gek :)
Na een uitgebreid gesprek en rondleiding langs alle workshops en klassen, reden we terug naar Blantyre. Onderweg stopten we bij een fabriek waar mensen met een handicap craftwork maakten. We hebben wat mooie souvenirs voor het goede doel gekocht :)
De lunch was bij Mandala, een oud koloniaal huis, waar vandaag de amerikanen halloween vierden… was het al bijna vergeten aangezien dat in Malawi echt helemaal niet speelt. 

Omdat het pas 15.30 was toen we terugkwamen, hadden we het leuke idee om nog even mount Muchiri op te gaan :) De weg ernaartoe was al een hele belevenis, aangezien de onverharde weg duidelijk aan een renovatie toe was. Maar de wandeling was prachtig! We durfden niet helemaal rond te gaan, omdat we wel voor het donker terug wilden zijn. We vonden wat stekels van het stekelvarken, en vele mooie boomvruchten in alle soorten en maten. Het lukte voor het donker weer in Blantyre te zijn, waar we ons opnieuw hebben laten verwennen bij de vegetarische indiceer… zoooo lekker!

No comments:

Post a Comment