Monday 24 November 2014

South Luangwa



Precies de nacht voordat ik op safari zou gaan, kreeg ik buikgriep :( Omdat ik me er niet heel rot bij voelde, besloot ik toch te gaan, en gelukkig maar, want na de nacht was het over :) Op de office van Kiboko tours ontmoette ik de rest van de groep. Naast Josephine en haar broer met wie ik had afgesproken, waren dit toevalligerwijs nog 3 Nederlandse dames. Heel gezellig :) De busrit naar het park duurde ongeveer 7 uur, met wat korte stopjes tussendoor, met name aan de grens met Zambia. Om een uur of 1500 kwamen we in het kamp van track en trail aan, waar onze Nederlandse host Geert ons stond op te wachten. Wat een geweldig kamp! De tenten zijn prachtig, met echte bedden en ieder een kleine veranda, en op het terrein zelf is een klein zwembad met uitzicht over de Luwi river met alle beesten die daarbij horen, en een bar met ditzelfde geweldige uitzicht. De Luwi river is wat droog in deze tijd van het jaar, maar in het weinige water dat er is zwemmen/staan nog vele nijlpaarden, watervolgels, krokodillen en  de olifanten komen hier regelmatig langs. Op het terrein zelf lopen veel aapjes, en regelmatig wordt het kamp bezocht door nijlpaarden en impala’s of puku’s. Ook komen de olifanten regelmatig op bezoek, en mag je daarom nooit in het donker in  je eentje gaan plassen…. Een van de avonden waren we lekker aan het eten, toen er opeens drie olifanten naast de tafel stonden. Onbegrijpelijk hoe zulke kolossen zo stil kunnen zijn! 

De rest van de eerste dag hebben we vanaf het kamp de beesten bewonderd, maar de volgende dag om 6.00 vertrokken we dan voor onze eerste ochtend safari van 4 uur.

 Het was een prachtige safari waarin we veel olifanten, giraffen, zebra’s, impala’s, puku’s, wrattenzwijnen en diverse soorten vogels zagen (inclusief een uil! en een visarend), maar waar de leeuwen en luipaarden zich niet lieten zien. Om 10.00 waren we terug in het kamp, en hadden we tot 16.00 om lekker te zwemmen en lezen. Het was zeker rond de 35 graden (volgens de gids was het tussen de 20-25 graden, nou dat was het zeker niet :) Om 1600 was het tijd voor de avond/nacht safari. Rond zonsondergang kwamen we een stoet van een paar honderd buffalo’s tegen, die op weg waren naar het water. Wat een geweldige belevenis! Het duurde zeker twintig minuten voordat ze voorbij getrokken waren….om vervolgens prachtfoto’s te kunnen maken toen ze net na zonsondergang bij de rivier waren aangekomen. Hierna begon de nachtsafari, waarbij een extra gids met een lamp om zich heen scheen. Helaas kwamen we behalve een sifith en een mangoose niet veel andere nachtdieren tegen….

De volgende ochtend waren we vooral op zoek naar de leeuwen en luipaarden, maar helaas vonden we ze ook deze keer niet. Wel zagen we hyena’s op zoek naar een afgedankt stukje vlees…. 
Tijdens de avond safari was het raak! Eindelijk 2 vrouwtjes leeuwen, die lekker lagen te relaxen in de zon…. het was bijna saai ;) Tijdens de nacht safari zagen we een groep hyena’s bezig met een prooi, en 5 minuten voordat we het kamp zouden verlaten was het dan eindelijk zo ver: een jong luipaard. Hij was niet eens bang zodat we hem eens goed konden bekijken! Wat een prachtig beest….. 

De volgende dag reden we via de fabriek waar ze de prachtige batiks verkopen naar Lilongue, waar ik weer een dagje bij Ally kon slapen voor mijn definitieve vertrek uit Malawi.

No comments:

Post a Comment