Wednesday 12 November 2014

Thyolo dagschoool


Zaterdag ging ik samen met dochter Charlyne bij George en Jeannie op bezoek. In hun buurt staat een dagschool die niet voldoende leslokalen heeft, en aan ons vroeg of het mogelijk zou zijn een extra leslokaal te bouwen. Nu gebruiken ze soms een lokaal van de basisschool, of ze zitten buiten (op zich natuurlijk best lekker buiten het regenseizoen :) Ook is er een groot tekort aan middelbare scholen in deze buurt, dus uitbreiding is erg gewenst. Momenteel zitten er 50-60 kinderen in een klas. Na een lekkere lunch gingen we even een kijkje nemen. Eerst de lokalen die ze van de basisschool lenen: wat een wrak…. De 4 lokalen van de middelbare school zelf, drie leslokalen en een labruimte, waren een stuk nieuwer. Hoewel na 6 jaar oud, zagen ze er aardig versleten uit, en overal stonden oude versleten schoolbankjes gestapeld, terwijl in de leslokalen niet overla stoelen en banken waren en leerlingen dus op de grond moesten zitten. Gelukkig konden we het hoofd van de school op zaterdag gewoon spreken :) Hij vertelde dat het onderhoud van de school van het lesgeld van de kinderen wordt betaald. Dat is per kind 6 euro per term. Maar omdat het zo slecht gaat, zijn er teveel kinderen die geen schoolgeld betalen. Van het beetje dat ze hebben, kopen ze nu boeken en pen en papier voor de kinderen. Als er meer betalende kinderen zouden zijn, zouden ze de bankjes kunnen opknappen, en beter voor hun gebouwen kunnen zorgen. Dus we zijn nu aan het bespreken of dat voor Nchima haalbaar is om te organiseren. Zijn selecteren de kinderen namelijk vrij strict, en volgen ze ook, dus deze beslissing is mede afhankelijk van hen. 
Qua gebouwen vertelde het hoofd dat de regering ook een blok van 2 lokalen wil bouwen. Als wij er dan ook twee zouden bouwen, dan kan het leerlingenaantal uitgebreid worden. Nu is de kans dat de regering doet wat hij belooft minimaal, dus was er van ons in ieder geval de wens hier wat meer zekerheid in te krijgen. Ten tweede doneert Medulawi van haar normale donoren geen schoolgebouwen maat alleen schoolgelden, dus moet dit geld eerst op andere manieren geworven worden (lindyhop event, rotary, of samen met Wilde ganzen/Cordaid). Na alles wat ik de afgelopen weken gezien heb, ben ik wel erg voorstander geworden van inzet van twee kanten, en niet gewoon handjes ophouden….. Dus het hoofd werd aan het werk gezet om opties op het restaureren van bankjes te nemen en de plannen over de nieuwe lokalen te vragen, ondertussen gaan wij kijken of we hier kinderen kunnen adopteren. 

Na dit bezoek liepen we naar de vocational trainings school van Magareth Sacarani. Zij is Nederlandse en heeft de afgelopen tijd met donorgeld uit Nederland een prachtig gebouwen complex gebouwd om kanslozen en drop outs een opleiding te geven. Niet zoals bij de DAPP vocational training 6-12 maanden maar een korte opleiding van 3-12 weken waarin ze leren broodbakken, tuinieren of timmeren zodat ze een eigen klein handeltjes kunnen opzetten. Er is ook een winkeltje bij met zelfgemaakt craftwerk, en een tea room, de enige in Thyolo. Al met al een prachtig project!

Het was jammer George en Jeannie vaarwel te zeggen! Maar de volgende dag vertrok ik al vroeg naar Lilongue….

No comments:

Post a Comment